Monodisciplinaire versterking
PMA is sterk georganiseerd als Multidisciplinaire samenwerkingsverband. In de Visie eerstelijnszorg 2030 is onder andere vastgesteld dat er in 2030 in elke regio een regionaal eerstelijnssamenwerkingsverband is, waarin de verschillende eerstelijnsdisciplines gemandateerd en met draagvlak vanuit de eigen monodisciplinaire regionale organisaties zijn vertegenwoordigd.
Dit vraagt dat de verschillende eerstelijnsdisciplines zich ‘per eerstelijnsdiscipline’ organiseren. PMA heeft Proscoop gevraagd om de monodisciplinaire disciplines te helpen zich te organiseren
In januari en februari zijn er 2 succesvolle bijeenkomsten geweest waar de monodisciplinaire versterking is besproken. Deze bijeenkomsten waren zeer nuttig en leerzaam en er zijn per discipline vervolgacties ondernomen.
De Logopedisten hebben tijdens het mono overleg belangen en ambities besproken. Daarnaast is er gekeken of het huidige samenwerkingsverband logopedieschakel passend is bij de PMA. Er zijn
actiepunten opgesteld rondom het nader bekijken van het huishoudelijk regelement, missie-visie, dekkingsgraad, stemrecht en communicatie en aansluiting bij de ketenaanpakken.
De Oefentherapeuten waren al monodisciplinair verenigd via de zorggroep (oefentherapie- achterhoek) en gaan zich nu monodisciplinair verenigen onder PMA .
De Diëtisten gaan inventariseren welke diëtisten in de Achterhoek actief zijn en de aanpak in andere regio’s bekijken.
Bijeenkomst Fysiotherapeuten
De fysiotherapeuten hebben een bijeenkomst georganiseerd om verder te overleggen over
monodisciplinaire versterking:
Aansluiting PMA MCC De Noaber
Wij zijn verheugd om aan te kondigen dat PMA een samenwerking aangaat met MCC De Naober.
Het Medisch Coördinatiecentrum (MCC) De Naober is het samenwerkingsverband van zorgorganisaties in de Oost-Achterhoek, waaronder:
- Careaz
- Huisartsenzorg Oost-Achterhoek
- Huisartsenorganisatie Oost-Gelderland
- Marga Klompé
- Sensire
- Streekziekenhuis Koningin Beatrix
MCC De Naober stimuleert en faciliteert samenwerking tussen zorgverleners om zorgintegratie te bevorderen. Het uiteindelijke doel is het bieden van de best passende zorg: veilig, doelmatig, efficiënt, op de juiste plek en door de juiste zorgverleners.
MCC De Naober heeft een platform via de website en een bijbehorende app, waarmee het netwerk wordt versterkt en zorgprofessionals eenvoudig met elkaar in contact kunnen komen.
Met de aansluiting van de paramedici van PMA uit Oost-Achterhoek bij MCC De Naober wordt een belangrijke stap gezet in deze samenwerking. Donderdag 3 april is er een voorjaarsbijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van PMA aanwezig zullen zijn.
VVT
Onlangs hebben we een gesprek gehad met alle directeuren van de VVT-organisaties die werkzaam zijn in de Achterhoek. Er is verkend hoe we met elkaar zouden kunnen samenwerken. Denk hierbij
Datum: Woensdag 19 maart, inloop vanaf 18u45
Locatie: Partycentrum De Dèèl, Didamseweg 13, 7037 DH Beek
Fysiotherapeuten kunnen zich aanmelden via: Debbie via debbie@fysiovars.nl.
aan de uitdagingen waar wij in regio mee te maken krijgen zoals hogere zorgvraag, krapte op de arbeidsmarkt en toegankelijkheid van zorg.
Samen met de VVT-organisaties onderzoeken wij hoe zij met hun eerstelijnsorganisatie kunnen aansluiten bij PMA.
Ketenaanpakken
Afgelopen maanden hebben wij verschillende overleggen gehad over de verdere inrichting van de 4 Ketenaanpakken. Naast GLI Volwassenen, Kinderen naar Gezond Gewicht en Valpreventie zijn we ook aangesloten bij de stuurgroep Kansrijke Start.
Vanuit PMA zijn diverse paramedici als projectmedewerker aangesloten bij de overleggen en maken wij afspraken over (door)verwijzing, scholing, kwaliteit en toegankelijkheid.
Enquête verwijssysteem
Regionaal zijn we met de inrichting van de 4 ketenaanpakken bezig. Essentieel voor het slagen van Ketenaanpak is de communicatie tussen de professionals.
Vanuit de professionals is grote behoefte aan een uniform verwijs- en communicatiesysteem. Alle leden hebben een mail ontvangen ter inventarisatie van gebruikte systemen en behoeften. Hopelijk kunnen we in de toekomst met een uniform systeem werken
Adressenlijst
De website Paramedieachterhoek.nl, die ook als app te gebruiken is, is een belangrijk communicatiemiddel zowel intern als extern. De mogelijkheden van de website worden langzaam uitgebreid, zoals vermeldingen van alle zorgverleners en website per discipline. Essentieel is een nauwkeurig en compleet adresboek. Vanuit de website beheren wij de ledenadministratie. Stakeholders gebruiken de adreslijst voor (door)verwijzingen en afstemmen van zorg. Ook willen wij alle zorgverleners werkzaam binnen PMA kunnen bereiken.
Versterking Eerstelijn, oproep lid Hechte Wijkverbanden en Subsidie Pilot
Zoals eerder in de nieuwsbrief Versterking eersteljjn vermeld is in de Achterhoek het traject Versterking eerstelijnszorg gestart. Het uiteindelijke doel is dat in 2030 de eerstelijnszorg in de Achterhoek toegankelijk is voor alle inwoners die zorg nodig hebben, en bijdraagt aan gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen. PMA is intensief betrokken bij dit project.
Voor 2025 en 2026 is er een plan van aanpak opgesteld wat in 2-tal thema’s is uitgesplitst: 1. Hechte wijkverbanden
Er gebeurt al enorm veel in de wijken (kernen) van de Achterhoek. De verdere ontwikkeling van hechte wijkverbanden pakken we op in samenwerking met andere IZA-trajecten. De hechte wijkverbanden bestaan minimaal uit huisartsen, wijkverpleging, apothekers en sociaal werk. In 2025 werken we toe naar een samenwerkingsvorm en een takenpakket waarin professionals makkelijk en elkaar versterkend ‘hun’ inwoners optimaal ondersteunen. Met daarbinnen ruimte voor couleur locale en maatwerkafspraken.
Ø Oproep: Subsidie voor kleinschalige projecten en nieuwe wijzen van samenwerking
Vanuit de ZonMW-subsidie voor dit traject stellen we middelen beschikbaar voor kleinschalige projecten en nieuwe wijzen van samenwerking. Het kan ook gaan om opschaling van een bestaand initiatief. We kiezen voor kleinschalige en kortdurende projecten, waar geen andere manier van financiering voor is, zoals IZA-transformatiemiddelen of subsidies. Door de administratieve belasting beperkt te houden, hopen we vooral die professionals te bereiken die goede ideeën hebben maar niet altijd weten hoe dit om te zetten naar nieuwe werkwijzen. Je wordt ondersteunt in de aanvraag.
Heb je een idee of ben je bezig met multidisciplinair project? Meld je dan bij Jeroen Vinke, hij kan je meer informatie geven.
2. Regionaal Eerstelijns Samenwerkings Verband (RESV) Het toekomstige RESV krijgt een aantal mogelijke taken:
- Vertegenwoordiging van de eerstelijnspartijen bij afspraken met anderen.
- Regionaal organiseren van capaciteit en toegankelijke zorg in de eerste lijn.
- Zorginhoudelijke afspraken voor specifieke patiëntengroepen.
- Backoffice voor bijv. ICT, HRM, huisvesting.
- Ondersteuning van de hechte wijkverbanden.
We starten met het formuleren van leidende principes voor het RESV: wat vinden eerstelijnspartijen belangrijk, wat mag niet ontbreken en wat moet voorkomen worden? Door consultatie van alle achterbannen stellen we in een aantal stappen een voorstel op. Het jaar 2026 hebben we nodig om alle afspraken te formaliseren, in te richten en zo nodig ook om afspraken met financierende partijen zoals zorgverzekeraars en gemeenten te maken.
Ø Oproep: voor het project team Hechte Wijkverbanden zoeken wij nog een lid vanuit PMA. Lijkt je dit interessant, geef dit aan bij Jeroen Vinke. Hij kan je uitleggen wat deze rol inhoudt.
Uitvoeringscoalitie gezond leven en preventie
Dit plan richt zich op gezondheid en preventie in de Achterhoek, met nadruk op kwetsbare groepen. Het sluit aan op het GALA en IZA en stimuleert gezonde keuzes, eigen regie en minder zorgafhankelijkheid. Dit thema heeft veel raakvlakken met al lopende thema’s.
Samen met de partners zoals gemeenten, GGD, zorginstellingen en onderwijs, hebben wij een actieplan voor 2025 vastgesteld en de bijbehorende budgettering.
Speerpunten:
- Gezondheidsachterstanden verkleinen (meer beweging, gezonde voeding, rookvrije omgevingen).
- Eigen regie en gezondheidsvaardigheden versterken (voorlichting, digitale en gezondheidsvaardigheden).
- Informele zorg ondersteunen (betere hulp voor mantelzorgers).
- Leefstijl integreren in de zorg (voeding, beweging als behandelonderdeel).
- Samenwerking in preventieprogramma’s (Gezonde School, Kansrijke Start, valpreventie).
Valpreventie, zorginkoop
In 2025 zijn wij de Zorginkopende partij voor de Valpreventie vanuit de Zorgverzekeringswet. Alle leden die een erkende scholing hebben gevolgd zullen een ledenovereenkomst aangeboden krijgen voor het uitvoeren en declareren van Valpreventieve programma’s Otago en In Balans.
Met de Gemeenten in de Achterhoek zijn wij in overleg over een gezamenlijk en eenduidig contract Valpreventie binnen het Sociaal Domein. Naast een eerlijk tarief willen wij ook afspraken maken dat Valpreventieve interventies regionaal eenduidig uitgevoerd worden. Mocht een gemeente contact met je opnemen over contractering dan verzoeken wij deze door te verwijzen naar PMA.
Samenwerken in de gemeente
Vanuit ZonMw hebben wij een subsidie gekregen om de (multidisciplinaire) samenwerking van de Valpreventieteams van PMA te ondersteunen. Organisatiecoach Chris Kemp begeleidt de verschillende teams het in samen leren werken en onderling afstemmen van de lokale valpreventieketen. Dit is een opmaat naar verdere afstemming van zorg binnen de gemeente.
Raad van Afgevaardigden
De Raad van Afgevaardigden vertegenwoordigt de verschillende disciplines binnen PMA. Zij fungeren als klankbord voor het bestuur, bieden gevraagd en ongevraagd advies en informeren hun achterban.
De afgevaardigden zijn te bereiken via de volgende mailadressen:
- Ergotherapie: Laura Bruil, ergotherapie@paramedieachterhoek.nl
- Oefentherapie: Sandra Damkot, oefentherapie@paramedieachterhoek.nl
- Fysiotherapie: Lott van Walstijn fysiotherapie@paramedieachterhoek.nl
- Podotherapie: Bernadine Luiten-Schoemaker, podotherapie@paramedieachterhoek.nl
- Logopedie: Youtha Ten Velden, logopedie@paramedieachterhoek.nl
- Diëtetiek: Nienke Gebbink, dietetiek@paramedieachterhoek.nl
Leefstijlzorgloket
Vanuit de ziekenhuizen SKB en Slingeland is er grote behoefte aan het oprichten van een leefstijlzorgloket De gedachte erachter is dat een betere leefstijl kan bijdragen aan het effect van de medische behandeling en aan de algemene gezondheid. Voor veel mensen is een ziekenhuisbezoek een ‘teachable moment’, een moment waarop ze open staan om te leren over leefstijl en open staan voor gedragsverandering.
Het leefstijl(zorg)loket fungeert als schakel van ziekenhuiszorg naar leefstijlaanbod. Uitgangspunt daarbij is altijd: mensen werken aan hun leefstijl in de thuissituatie wanneer het kan, ondersteund door het sociaal domein wanneer dat nodig is of eventueel binnen de (para)medische zorg wanneer de situatie daarom vraagt.
Samen met Gemeenten, Achterhoek in Beweging, SKB, Slingeland, Huisartsenorganisaties en PMA onderzoeken wij hoe het Leefstijzorgloket kunnen inrichten in de regio. Er zijn een aantal werksessies geweest waarin de wensen en behoeften van een leefstijlzorgloket werd onderzocht en hoe dit aansluit bij bestaande infrastructuur. De rol van Paramedici, in de rol als leefstijlcoach, wordt hier uitdrukkelijk in deze meegenomen
Youtube filmpje: Leefstijlzorgloket, brugfunctie van ziekenhuis naar leefstijlbegeleiding dichtbij huis: Fit veur Altied; een preventieprogramma gericht op werkgevers.
Fit Veur Altied 2.0 richt zich op het verbeteren van de vitaliteit en inzetbaarheid van werknemers in de Achterhoek. Het project stimuleert bedrijven en organisaties om structureel met gezondheid en preventie aan de slag te gaan.
PMA is gevraagd als partner mee te participeren in Fit veur Altied. Wij denken dat Fit veur Altied veel kansen biedt voor paramedici. We zijn ervan overtuigd dat dit een product is waarbij paramedici de bedrijven kunnen ondersteunen in lager ziekteverzuim en hogere productiviteit. Denk hierbij aan interventies op het gebied van slaap, stress, beweeganalyse en kenmerkende functietrainingen
Het project sluit aan bij het Integraal Zorg Akkoord (IZA) door zorg te verschuiven van curatief naar preventief. Paramedici krijgen zo een centrale positie in vitaliteitsprogramma’s en beweegtrajecten. Dit vergroot hun impact binnen zowel zorg als bedrijfsleven. Fit Veur Altied 2.0 creëert zo een structureel netwerk waarin zorg, sport en werk samenkomen.
Samen met Achterhoek in Beweging, Graafschap College en P-Centrum vragen wij nu een grote subsidie aan bij de 8Hoek regio om het project een doorstart te geven. Zodra wij meer informatie hebben zullen we dit delen met de leden.