Paramedie Achterhoek (PMA)
In de West-Achterhoek is al geruime tijd een ‘kartrekkersgroep’ van verschillende disciplines in gesprek over het vormen van een samenwerkingsverband. Onlangs is vanuit West-Achterhoek het verzoek gekomen om samen met PMOA onder één organisatie verder te gaan.
Tijdens onze laatste Algemene Ledenvergadering (ALV) hebben de leden aangegeven geen bezwaar te hebben tegen deze samenwerking. Dit opent de weg voor de oprichting van Paramedie Achterhoek (PMA), een organisatie waarbinnen acht monodisciplinaire zorgdisciplines zullen samenwerken.
We zijn verheugd dat we als één organisatie verder kunnen gaan. Een goed georganiseerde Paramedie is van groot belang voor zowel de inwoners van de Achterhoek als de zorgprofessionals zelf. Onze stakeholders zijn enthousiast en zoeken actief samenwerking met ons. Vanaf nu zullen we de naam Paramedie Achterhoek (PMA) geleidelijk gaan gebruiken.
Kick-off bijeenkomst
Op woensdag 23 oktober organiseren we een kick-off bijeenkomst voor paramedici werkzaam in de West-Achterhoek. Tijdens deze bijeenkomst worden zij bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Paramedie Achterhoek (PMA).
Versterking Eerstelijn
In februari is het project "Versterking Eerstelijn" gestart, dat gericht is op het vormgeven van de eerstelijnszorgvisie voor 2030. Het doel is om in elke regio een sterk regionaal samenwerkingsverband en een wijkgericht netwerk op te zetten. PMOA is nauw betrokken bij de visievorming voor de eerstelijnszorg in onze regio. Ook bieden we ondersteuning aan diverse disciplines binnen het Lerend Netwerk.
Bij ZonMw is een subsidieaanvraag ingediend om de werkagenda voor Versterking Eerstelijn voort te zetten. De verwachting is dat we deze subsidie zullen ontvangen, waarmee we in 2025 en 2026 serieuze stappen kunnen zetten. Ons plan richt zich op het opzetten van een multidisciplinaire paramedische organisatie in de Achterhoek, waarin acht disciplines samenwerken.
Met duidelijke mandaatvoering, een gestroomlijnde organisatiestructuur en een sterk netwerk van stakeholders kunnen we uitgroeien tot een belangrijke speler in de regionale zorginfrastructuur.
Het uiteindelijke doel is de gezondheid en het welzijn van de inwoners van de Achterhoek te verbeteren. Proscoop zal ons hierbij ondersteunen.
Monodisciplinaire Versterking
De monodisciplinaire organisatiestructuur in de Achterhoek is nog niet optimaal ontwikkeld. Een van de doelstellingen uit de visie Versterking Eerstelijn is het verbeteren van de organisatiegraad binnen de monodisciplinaire zorg. Door als discipline te verenigen, wordt de zichtbaarheid vergroot en ontstaat er mandaat. Voor dit proces is per discipline een subsidievoucher beschikbaar, die samen met PMOA wordt aangevraagd en ingezet voor het verbeteren van de organisatiegraad.
Ketenaanpakken
De ketenaanpak is een samenwerking tussen zorgorganisaties en het sociaal domein, gericht op het signaleren, screenen en ondersteunen van kwetsbare doelgroepen. GGD Noord- en Oost-Gelderland is door de acht Achterhoekse gemeenten en Menzis aangesteld als regionaal projectleider. Zij werken samen met ketenpartners aan de implementatie van vier van de vijf ketenaanpakken in de regio:
- Kinderen op Gezond Gewicht
- Kansrijke Start
- Valpreventie
- GLI Volwassenen
De vijfde ketenaanpak, Welzijn op Recept, wordt regionaal geleid door Proscoop. Hierin spelen wij geen rol.
Valpreventie
De keten Valpreventie is inmiddels ingericht. Deze keten valt deels onder de Zorgverzekeringswet en deels onder het gemeentelijk domein. Gemeentelijke projectleiders zijn aangesteld om de lokale uitvoering te coördineren. In sommige gemeenten zijn pilots gestart voor werving en screening van inwoners. Daarnaast wordt overlegd met regionale huisartsen over de uitvoering van valanalyses. Paramedici en beweegmakelaars zijn getraind om erkende valpreventieprogramma’s uit te voeren. Verdere afspraken over verwijzing en doorgeleiding moeten nog gemaakt worden.
GLI Volwassenen
Samen met HOOG en de GGD heeft PMOA de uitvoerders van de GLI in Oost-Achterhoek geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen. Een belangrijke nieuwe rol in deze keten is die van de Centrale Zorgcoördinator (CZC), die per gemeente wordt aangesteld om het proces en de samenhang tussen de activiteiten te coördineren. De invulling van deze functie wordt nog verder uitgewerkt. Er zijn kwaliteitseisen besproken en er is gesproken over de juiste doorverwijzing en terugkoppeling.
Kinderen op Gezond Gewicht
In de keten Kinderen op Gezond Gewicht worden jeugdverpleegkundigen van Yunio opgeleid tot Centrale Zorgverlener. Zij worden het aanspreekpunt binnen de keten. Er wordt onderzocht welke interventies het beste ingezet kunnen worden en hoe de doorverwijzingen het meest efficiënt kunnen worden georganiseerd.
Kansrijke Start
Kansrijke Start, gericht op de eerste duizend dagen van een kind, is een nieuwe ketenzorg waar PMOA zich bij aansluit. Een eerste inventarisatie van wensen en behoeften is gedaan, en hieruit zal een ketenzorgtraject voortkomen waar wij deel van uitmaken. Dit biedt een mooie kans om de zorg voor jonge kinderen in de regio te verbeteren.
Gezond Leven en Preventie
Een belangrijk thema in het regioplan Achterhoek is Gezond Leven en Preventie. Het doel is dat Achterhoekers langer gezond blijven en dat de jeugd gezond en kansrijk opgroeit. Een uitvoeringscoalitie, bestaande uit gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen, zorginstellingen, Achterhoek in Beweging en PMOA, stelt momenteel een werkagenda op met heldere doelen en concrete stappen. Belangrijke thema’s die hierbij aan bod komen zijn laaggeletterdheid, gezonde scholen en de BRAVO-thema’s: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. PMOA speelt een actieve rol in de verdere uitwerking van deze plannen
Zorginkoop
Samen met Menzis werken we aan het aanbieden van valpreventie als zorginkooporganisatie. Menzis is voornemens om dit via samenwerkingsverbanden in te kopen. Ook zijn we in overleg met de Achterhoekse gemeenten over gezamenlijke inkoop van valpreventie voor het gemeentelijk domein. Gezamenlijke afspraken kunnen de efficiëntie verbeteren, de administratieve last verlagen en zorgen voor duidelijke afspraken over scholing, vergoeding en kwaliteit.
Aanpassing Statuten
Vanwege de uitbreiding van ons netwerk moeten de statuten worden aangepast. Dit betreft onder meer een uitbreiding van ons werkgebied met de gemeenten in West-Achterhoek. Daarnaast moeten we voldoen aan de Wtza (Wet Toetreding Zorgaanbieders), wat betekent dat we een onafhankelijke raad van toezicht in onze statuten moeten opnemen. Deze aanpassingen zullen via de notaris verlopen en de leden zullen hierover worden geïnformeerd.
Communicatie
Om onze organisatie beter zichtbaar te maken, zowel intern als extern, ontwikkelen we een professionele website. Hierop wordt duidelijk wie we zijn, wat we doen en wie er bij ons zijn aangesloten. Daarnaast willen we de communicatie met leden, zowel monodisciplinair als multidisciplinair, verbeteren. We zijn bezig met de inrichting van een duurzaam platform waarmee we stapsgewijs aan de slag gaan.
Kortom
Er gebeurt veel binnen PMOA en er liggen mooie kansen voor verdere ontwikkeling. Met de subsidies die we ontvangen, kunnen we grote stappen zetten richting een solide organisatie.
Met hartelijk groet namens het bestuur